Mini-documentaire landgoed Overcingel

27 augustus 2024

Een droom van een opdracht: stichting Het Drentse Landschap beheert o.a. het monumentale landhuis Overcingel in Assen en vroeg ons het restauratieproces gedurende 2 jaar te volgen. Het resultaat is een fraaie mini-documentaire waarin een hoofdrol is weggelegd voor de eerste bewoner van het huis, Johannes van Lier.

De film laat zien hoe het landhuis eerst helemaal wordt gestript en vervolgens wordt gerestaureerd en verduurzaamd. Alle vertrekken hebben zo hun geheimen en tot voor kort waren die alleen bekend bij de bewoners, de nazaten van het geslacht Van Lier-Lels die eeuwenlang het landhuis bewoonden. Bijzonder is dat de eerste bewoner van het pand, Johannes van Lier, letterlijk een belangrijke rol heeft in de film.

Acteur
Johannes van Lier neemt ons mee in een reis door de tijd. Op luchtige wijze voorziet hij de verschillende fragmenten van een historische context. Acteur Albert Kool speelt de rol met verve. Hij is als zodanig ook te bewonderen in het Drents Museum waar de oorspronkelijke, achttiende eeuwse inrichting van Huis Overcingel is nagebootst.

Rondleiding
Het eindresultaat van de restauratie? Een compleet verduurzaamd huis dat behouden blijft voor de toekomst. Dankzij het beheer door Het Drentse Landschap heeft het een nieuwe bestemming gekregen: er is nu een B&B in gevestigd, een appartement en 4 stijlkamers voor kleinschalige bijeenkomsten. Er worden ook rondleidingen gegeven. Een onderdeel daarvan is onze mini-documentaire. Komt dat zien!

Bekijk hier de film

Terug naar overzicht